Уксусна кислота
Оцтова кислота 99,8% (1л) Крижана
180 ₴/лВ наявності Оптом і в роздріб853392Оцтова кислота 99.8% (5,5 кг) Крижана
490 ₴/каністраВ наявності Оптом і в роздріб853244Оцтова кислота 99.8% (11 кг) Крижана
775 ₴/каністраВ наявності Оптом і в роздріб853244
Уксусна кислота
Уксусна кислота (етанова кислота) — слабка, однооснова карбонова кислота, належить до органічних сполук. Являє собою безбарвну рідину з різким характерним запахом, кисла на смак.
Брутто-формула: СН3СООН.
Застосування:
- в фармацевтичній промисловості застосовується як один із компонентів у лікарських засобах;
-в харчовій промисловості використовується як харчова добавка Е260 (регулятор кислотності);
-у хімічній промисловості застосовують як розчинник;
-у побуті кислота допомагає видаляти накип із посуду, сантехніки, побутової хімії. Виводить плями з одягу;
-використовується в книгодрукуванні та фарбуванні.
Фізичні та хімічні властивості.
Необмежено розчинна у воді. Гігроскопічна. Змішується з багатьма розчинниками. Використовується як розчинник для неорганічних сполук.
Молярна маса |
60,05 г/моль |
Щільність |
1,2 г/см3 |
Температура плавлення |
16,75оЗ |
Температура кипіння |
118,1 оЗ |
Температура спалаху |
39±6 оЗ |
Температура самозаймання |
427±1 оЗ |
Уксусна кислота реагує з металами, утворюючи солі — ацетати. Реагуючи зі спиртами, утворює ефіри, з амінами — аміди.
Отримання.
Є синтетичним продуктом бродіння вуглеводів і спиртом, а також природного скидання сухих виноградних вин.
Вперше синтезована з неорганічних матеріалів Адольфом Кольбе 1847 року.
Раніше в промисловості оцтову кислоту здобували способом окиснення ацетальдегіду та бутану. На сьогодні у промисловості використовують метод каталітичне карбонілювання метанолу.
У разі біохімічного виробництва оцтової кислоти використовують здатність деяких мікроорганізмів окислювати етанол (суснокисне бродіння).
Небезпека.
Належить до другого класу небезпеки. Концентрована оцтова кислота здатна викликати хімічні опіки, у подальшому разі чого може виникнути некроз тканин. Під час приймання всередину викликає опіки слизових ковток, стравоходу та шлунка. Динамічна доза 20 мл (концентрація вища за 30%).
Належить до другого класу вогненебезпеки.
Зберігання та фасування.
Продукт зберігається в закритій тарі в спеціальних приміщеннях, пристосованих для зберігання вогненебезпечних речовин, захищених від потрапляння прямих сонячних променів і опадів.
Зберігають у добре закупорених поліетиленових каністрах, металевих бочках.